BTW-nummer (omzetbelastingnummer) per 1 januari 2020

Als ZZP’er bent u waarschijnlijk al enige jaren bekend met het feit dat uw persoonlijke BSN-nummer tevens onderdeel is van uw BTW-nummer. Na jaren van discussie en een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen jaar omtrent de privacy gevoeligheid van dit gegeven (in strijd met de Privacywet), heeft de Belastingdienst besloten om per 1 januari 2020 iedere ZZP’er een tweede BTW-nummer toe te kennen. Dit nummer zal de definitie “omzetbelastingnummer” dragen. Dit omzetbelastingnummer zal dus niet het huidige nummer gaan vervangen maar kan worden gebruikt voor vermelding op facturen, de website en op elk ander relevant (promotie) materiaal. Het huidige BTW-nummer zal alleen worden gebruikt voor het doen van aangifte omzetbelasting. U zult dus na 1 januari 2020 twee nummers bezitten.

Volgens de laatste ontwikkelingen zal het omzetbelastingnummer worden uitgegeven in het najaar van 2019, maar kan deze pas worden gebruikt vanaf 1 januari 2020. Echter, klanten en leveranciers kunnen al wel worden geïnformeerd over dit nieuwe nummer. Zeker als zaken wordt gedaan met buitenlandse partijen (voornamelijk binnen de Europese Unie) is het raadzaam deze partijen hier tijdig van op de hoogte te brengen.

Wilt u meer informatie over dit nieuwe omzetbelastingnummer of informatie over andere BTW-gerelateerde zaken, neemt u dan vooral contact met mij op.